Yeşil Turunç Macunu- Reçeli

Yeşil Turunç Macunu tarifi

Yeşil Turunç reçeli tarifi

Yeşil Turunç Macunu nasıl yapılır?      

Geçen sene Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Kuruluşu (15 Kasım 1983) toplantısında Kıbrıs’ın meşhur yeşil ceviz reçelinden tadarken tanıştığım Kıbrıslı bir hanımdan yeşil turuncun da reçelinin yapıldığını öğrenmiştim.

Adana’da olup da mevsiminde yeşil turuncun reçelini yapmamak olmaz diyerek yapmaya karar verdim, aynı zamanda reçel diye adlandırdığım tatlıya Kıbrısta macun deniyor.  Yeşil turunç  ceviz,  karpuz, patlıcan ve birçok meyvenin de bu reçel-şekerleme tarzı tatlısının yapılıyor. Gerçek adın yaşaması için ben de macun adına sadık kalmayı istedim.

Yeşil turunç macununun yapılışı biraz zaman alsa da hem reçel yapmayı çok sevdiğimden hem de arşivimde bulunması için yaptım. İyi ki yapmışım, harika bir lezzet.

Kışın olmuş turunçları topladığımız gibi yeşil turunçları da eşimle topladık. Yeşiller benimle yine bir Ankara yolculuğu yaptılar ve aşağıda bahsedeceğim süreçten geçerek kahvaltı masamızı ve yemek sonrası ağzımızı tatlandırdılar.

Çok yaşa sen, güzel Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti!

Malzemeler

50 adet yeşil turunç (ceviz büyüklüğünde)

1,5  kilo toz şeker

1 tatlı kaşığı karbonat

1 adet limon suyu

Nohut büyüklüğünde limon tuzu

 

 

Yapılışı

Turunçlar yıkandıktan sonra soyulur ve bir ince bıçakla ya da uygun bir aparatla ortası temizlenir. (Ben evdeki ince bıçakla yaptım, diğer soyacaklar parçalanmasına sebep oldu, çünkü turunçlar çok gevrek.)

Uygun bir kapta üzerini örtecek kadar su ve karbonat ilavesiyle çok yumuşak olmayacak şekilde haşlanır. Haşlanan su dökülür, üzeri tekrar soğuk su ile doldurulur.

Acısını almak için su dolu bir kapta her gün suyu değiştirilerek 10 gün bekletilir. Yeşilimsi acı bir su bırakıyor.

Acısı alınan- tatlanan turunçlar içinde limon suyu katılmış su dolu bir kaba yıkandıktan sonra alınır ve en az iki saat bekletilir.

Macunun yapılacağı büyükçe bir tencereye bir miktar şeker dökülür, turunçlar konup üzeri tekrar şekerle kapatılır ve 1 gece bekletilir.

Ertesi gün şekere yatırılmış turuncun üzerine 3 litre su ilave edilir ve şeker eriyene kadar orta ateşte karıştırılarak bir taşım kaynatılır. Tencerenin ağzı kapatılıp bir gece daha bekletilir.

Ertesi gün önce orta, sonrasında kısık ateşte turunçlar şeffaflaşana kadar kaynatılır, sona doğru limon tuzu ilave edilir ve bir taşım daha kaynatılıp, ocaktan alınır.

Temiz ve kuru kavanozlarda saklanır.

Afiyet olsun.

 

Not :  Bu tarifi  http://www.kibrisabakis.com adlı siteden aldım.Emeği geçenlere teşekkür ederim.

Kendi uygulamamda 50 yeşil turunca 1,5 kilo şeker ve 3 lt su ölçüsünde şerbetini ayarlamıştım, fakat şerbet meyvelerin üzerini tam olarak örtmedi. Bu miktarı artırabilirsiniz. Macunu buzdolabında saklayacağım için bir kısım meyveleri şerbetsiz olarak kavanoza doldurdum ve tatlı olarak ikram ediyorum.

Bu geleneksel tatlının fotoğraflarını çekerken baba evimizde annemin vitrinini süsleyen aile yadigarı antika tabakları kullandım.

Yukarıdaki resimlerdeki tabakların altındaki örtü ise,  eski tarz evlerde sedir veya divanlarda halı minderlerin altına serilen, annemin “telli örtü” diye adlandırdığı örtülerden.

Benzer Yazılar

Enginarlı Bezelye
Enginarlı Bezelye
Kuyruk yağı
Kuyruk yağı
Bayram Kömbesi
Bayram Kömbesi
Mürdüm Erikli Tart
Mürdüm Erikli Tart

Yorumlar
  1. yeşim Ağustos 16, 2011 08:36

    bizde 2 yıl kıbrısta görev yapıp tayinen adanaya atanmıştık.6 yıl adanada yaşadık…
    çok güzel lezzetler tatmıştık.özledim şimdi…
    turunçlar enfes olmuş.ellerinize sağlık…sevgilerimle…

  2. sare Ağustos 16, 2011 10:56

    Adana’da unutmayın bir eviniz var sayılır. Sarı sıcak bir sehir beklediğim Adana beni, (bir mutfak- pazar tutkununu) maddi manevi nasıl mutlu etti anlatamam. Her yönüyle bereketli olan ne güzel bir yurdumuz var.

  3. burhan Ağustos 16, 2011 11:48

    Resimlerini gördüğümüz yiyecekleri tatma fırsatı bulabildiğim için şanslı hissediyorum kendimi…Sevgili eşimin bu özverili çalışmasını takdirle karşılıyorum..

  4. dilek aktan Ağustos 22, 2011 20:22

    denemek lazım sare hanım.çok güzel görünüyor.elinize sağlık..

  5. sare Ağustos 23, 2011 06:13

    Teşekkürler Dilek hanım, sevgiler.

  6. senem Ocak 9, 2014 21:16

    merhaba
    ben hiç turunc gormedim, bir tanıdıgım bana gönderecek 30 kg kadar..
    acaba bundan kaç kg reçel yapılır? bir de turunc şurubu-sirkesi nasıl yapılır? çok teşekkürler

  7. Sare Ocak 9, 2014 22:43

    Senem hanım, rica ederim.
    Kaç kg reçel olabilir bilemeyeceğim ama hepsini kullanırsanız epeyce olur.
    Size tavsiyem önce reçel olacak şekilde kabuklarını kullanın, rendelediğimiz kısmını ilerde kek ve tatlılarda kullanmak için saklayabilirsiniz. Sirkesinin yapıldığını bilmiyorum ama turuncun içindeki yenmeyen kısmının suyunu sıkıp ekşisini yapabilirsiniz. TuzEkmek’te Turunç ekşisinin,https://www.tuzekmek.com/turunc-eksisi/ tarifini bulabilirsiniz.
    Kolaylıklar dilerim, afiyetle…

Yorumlar

Yorum göndermek istiyorsanız, lütfen aşağıdaki formu doldurunuz.

Adınız (required)
 : 

Email Adresiniz (required)
 : 

Website Adresiniz
 : 

Yorumunuz :