Zeytinyağlı Pazı Dolması

08.12.2010 | Kategori : Arşiv, Şifalı Bitkiler, Son Tarifler, Zeytinyağlılar

Zeytinyağlı pazı dolması tarifi 

Zeytinyağlı pazı dolması nasıl yapılır?
Havaların serinlemesiyle manav tezgâhlarında yerini alan, lahana ve asma yaprağına alternatif olarak yapabileceğimiz bu narin sebzeden zeytinyağlı dolma yaptım geçenlerde, severek yendi.

MALZEMELER

1 ya da 2 demet pazı (demetin büyüklüğüne göre)

1 su bardağı pirinç (Ben genelde baldo kullanıyorum.)

3 adet orta boy soğan (daha fazlası da mümkün)

2/3 su bardağı su

1 tatlı kaşığı şeker

Yarım paket çam fıstığı

2 yemek kaşığı kuşüzümü

1 su bardağı zeytinyağı( yarısı iç hazırlanırken kalanı pişerken- azaltılıp çoğaltılabilir)

1/2  limon suyu

 Maydanoz

Dereotu

Taze ve kuru nane

Pul biber

Tuz

Karabiber

Tarçın

YAPILIŞI

Pazılar temizlenir ve yıkanır.

Ben temizlerken saplarını atmıyorum bir kısmını birkaç santim boyunda kesip, tencerenin dibine diziyorum; böylece yanmaktan ve dolmaları çok fazla su içinde kalmaktan kurtarmış oluyorum.

Arzu ettiğiniz miktarda maydanoz, dereotu ve varsa taze nane yıkanır ve süzülmeye bırakılır.

Pirinç, nişastalı suyu gidene kadar yıkanır.

Soğanlar soyulur ve yıkanır, çok büyük olmayacak şekilde doğranır. Geçen gün bir yemek programında duydum aşçılıkta sıçandişi diye adlandırılıyormuş.

Tencereye ya da uygun bir tavaya zeytinyağının yarısı alınır çok fazla ısıtmadan soğan ve yıkanıp kurulanan çam fıstıkları ve kuş üzümleri de içine atılır ve kavrulur

Kavrulan soğanların üzerine yıkanan pirinçler ilave edilir, karıştırılır. Kavrulur (ben çok fazla kavrulmasına izin vermiyorum). Tuzu ve suyu katılır ve önce harlı ateşte kaynayınca orta ateşte pişirilir. Başından ayrılmayın hemencecik oluverir.

Pişen iç harcının üzerine yeşillikler, kuru nane ve baharatlar atılır ve üzerine bir parça kâğıt havlu konup, kapağı kapatılır, dinlenmeye bırakılır.

Harcımız soğurken yıkanan pazılar kaynayan tuzlu suda (tencerenin kapağını kapatmadan) birkaç dakika haşlanır.(Lütfen, süreyi uzun tutmayın çünkü erir.)  Ben tezgâhta soğuk su dolu bir kap daha bulunduruyorum; haşlanan pazıları önce soğuk suya, sonra süzgece alıyorum. Bu işlem pazıları diriltiyor ve rengini koruyor sanki.

Pazılar büyüklüğüne göre ikiye bölünebilir. Ortadaki sert damar kısmı ya bıçakla alabilir ya da bıçağın sırtıyla hafifçe bastırarak inceltebilirsiniz. Ben inceltmeyi seçiyorum çünkü sadece pirinçli harcı değil, sebzeden de faydalanmak istiyor, sebzeyi azaltmak istemiyorum. Yaprak sarması gibi sarılır ve altına pazı sapları olan tencereye dizilir. Üzerine yarım bardaktan biraz fazla su ve zeytinyağı dökülür, ben bu aşamada yarım limon suyu ilave ediyorum. (Zeytinyağı, su ve limon suyu miktarını arzunuza göre ayarlayabilirsiniz.) Bu aşamada dolmaların üzerine uygun bir tabak konulması iyi oluyor, kaynama esnasında dolmalar açılmasın diye…

Önce orta ateşte kaynatın daha sonra kısıkta pişirin. Suyunu iyice çektiğine emin olun, zeytinyağının cızırtısını duyun.

Çabuk pişeceği için başından pek ayrılmayın.

Tencerenin kapağı kapalı olarak soğutun, daha sonra servis tabağına alın ve kararmaması için mutlaka üzerini kapalı tutun.

Afiyet olsun.

Benzer Yazılar

Ülüşkü- Ilüşkü
Ülüşkü- Ilüşkü
Fırında Levrek- Kuşkonmaz dolgulu
Fırında Levrek- Kuşkonmaz dolgulu
Domates Suyu - Kışa hazırlık
Domates Suyu - Kışa hazırlık
Kestaneli Lahana Sarması- Tarator Soslu
Kestaneli Lahana Sarması- Tarator Soslu

Yorumlar

Yorum göndermek istiyorsanız, lütfen aşağıdaki formu doldurunuz.

Adınız (required)
 : 

Email Adresiniz (required)
 : 

Website Adresiniz
 : 

Yorumunuz :